Zdravljenje neplodnosti

Zdravljenje neplodnosti v okviru NaPro tehnologije vrača optimalno plodnost s prepoznavanjem in odpravljanjem vzrokov neplodnosti in s tem izboljšati možnosti za zanositev po naravni poti.
Poleg tega si prizadevamo tudi za preprečevanje spontanih splavov, ohranjanje nosečnosti do »donošenosti otročka« ter pomoč pri dolgoročni skrbi za vašo plodnost.

Waiting for a baby. Close-up of young pregnant woman touching her abdomen while sitting on the couch

Vsakemu paru je predpisan individualen načrt zdravljenja.

Načrt zdravljenja neplodnosti vključuje:

  • Pozornost na življenjski stil in druge faktorje, ki lahko vplivajo na plodnost
  • Uporabo naravnih hormonov in drugih zdravil pri zdravljenju hormonskih motenj in motenj ovulacije.
  • Uporabo zdravil in dodatkov za zdravljenje drugih nepravilnosti: premalo sluzi, biokemijsko ali hematološko neravnovesje, nezadostno delovanje žlez.
  • Ultrazvočni pregled rodil ter ultrazvočno spremljanje ovulacij (folikulometrija), da se odkrijejo morebitne motnje v ovulaciji.
  • Svetovanje glede kirurških posegov pri endometriozi, zlepljenih jajcevodih, zarastlinah …  
  • Oceno sposobnosti zanositve glede na spremiogram. Če obstajajo nepravilnosti, se uvede specifično zdravljenje.
  • Zdravljenje moške neplodnosti z zdravili ali svetovanje kirurškega zdravljenja.

Zdravljenje neplodnosti: potek

Positive test

Pri ženskah, ki se srečujejo z ginekološkimi problemi, in pri parih, ki se srečujejo z neplodnostjo, zdravljenje poteka po sledečem programu:

  • Srečanja s FertilityCare svetovalko: Na srečanjih se par seznani s FertilityCare metodo in se nauči opazovati in pravilno beležiti biološke znake.
  • NaPro zdravljenje s strani NaPro zdravnika: Po vsaj treh zabeleženih ciklusih po FertilityCare sistemu, pričnemo s programom NaPro zdravljenja, kjer na vsake 3 do 4 mesece potekajo konzultacije z zdravnikom.

Prvi trije meseci so običajno dovolj, da se postavi diagnoza. Ko se postavi diagnoza, sledi program zdravljenja po priporočilu NaPro zdravnika.

Učinek zdravljenja se kontinuirano spremlja preko beleženja bioloških znakov in ciljanih hormonskih testov.

Terapija se po potrebi prilagaja in spreminja, konzultacije z zdravnikom pa se izvajajo vsake 3 do 4 mesece. Prednost NaPro zdravljenja je v tem, da imajo uporabniki kontrolo nad svojim zdravljenjem, kar olajša sam proces zdravljenja.

Pri parih s problemom neplodnosti ali spontanih splavov lahko pride do zanositve od prvega ciklusa zdravljenja dalje.

Zdravljenje traja približno 12 do 18 dobrih ciklusov (ciklusih, v katerih bi bila zanositev mogoča).

Paying for visit

Preiskave

Pri ženskah se opravi popolna hormonska analiza, ki je izvedena v točno določenih dneh v konkretnem ciklusu. Pri večini žensk je potreben ultrazvočni pregled, da se odkrije kakršne koli nepravilnosti z rodili, ali folikulometrija, da se odkrije morebitne nepravilnosti pri ovulaciji. Včasih je potrebna diagnostična laparoskopija in histeroskopija, včasih tudi selektivna histerosalpingografija. Na ta način lahko odkrijemo endometriozo, zarastline, policistične jajčnike ali zaporo jajcevodov.

Možje morajo imeti opravljeno semensko analizo.

S tovrstnim pristopom obstaja za pare veliko upanje. Mnogo parov vstopi v program z nepojasnjeno neplodnostjo, kar še poveča njihovo frustracijo. Ta program nudi možnost za boljšo ovrednotenje reproduktivnega zdravja kar lahko pripelje do odkritja problemov, ki so bili prej spregledani.

Medical Test Close Up

Program zdravljenja sledi določenim korakom glede na vaše individualne potrebe.

1. Izobraževanje

Svetovalka FertilityCare sistema vas nauči opazovati biološke znake za spremljanje ginekološkega zdravja in zanesljivo prepoznavanje plodnih in neplodnih dni. Biološki znaki vključujejo sluz materničnega vratu in vzorec krvavitve, ki jih lahko opazujemo in analiziramo v vseh menstrualnih ciklusih. Te znake se dnevno beleži, s čimer dobimo jasno sliko individualnega ciklusa.

2. Ovrednotenje

NaPro zdravnik uporabi zabeležke v FertilityCare koledarčku kot osnovo za nadaljnje preiskave. Krvni testi, ultrazvočni pregledi in drugi diagnostični postopki so opravljeni v točno določenem času v ciklusu. Prav tako je pomembno tudi ovrednotenje moškega zdravja in njegove plodnosti.

3. Zdravljenje

Uporaba NaProTehnologije omogoča, da NaPro zdravnik predpiše individualno zdravljenje glede na specifične potrebe.

Cilj zdravljenja je, da se reproduktivno zdravje povrne na optimalno raven, pri čemer vas spodbujamo, da v procesu aktivno sodelujete in ga tudi razumete.