PMS – Predmenstrualni sindrom

Predmenstrualni sindrom (PMS) je zdravstveno stanje z različnimi telesnimi in čustvenimi simptomi, ki lahko vpliva na počutje, delo in osebno življenje. Simptomi se pojavljajo v predmenstrualnem času ciklusa (običajno 7-10 dni pred menstruacijo).

PMS

Simptomi so lahko zelo izčrpavajoči. Če se pojavijo vsaj 4 dni pred začetkom menstruacije in izginejo ob menstruaciji, lahko z gotovostjo trdimo, da imate PMS. Blagi simptomi, ki se pojavijo do 3 dni pred menstruacijo, se predpostavljajo kot normalni.

Vzrok za PMS je ponavadi posledica pomanjkanja progesterona. Obstajajo tudi študije, ki kažejo na povezavo s pomanjkanjem beta endorfinov v poovulacijski fazi menstrualnega ciklusa.

Ženske se morajo zavedati, da so telesni znaki posledica hormonskih nepravilnosti in ne “dogajanja” v njihovih glavah.

Zavedati se moramo, da predmenstrualni simptomi lahko kažejo tudi na povečano tveganje za spontani splav.

Postavljanje diagnoze

Diagnoza se postavi na podlagi simptomov, ki trajajo več kot 4 dni pred nastopom menstruacije:

 • napihnjenost,
 • občutljive prsi,
 • porast teže,
 • utrujenost,
 • krči,
 • želja po sladkih in slanih jedeh,
 • razdražljivost,
 • jokavost,
 • glavobol,
 • depresija in
 • nespečnost.

Pogost vzrok PMS je pomanjkanje progesterona v poovulacijski fazi ciklusa, zato se opravi ciljane hormonske preiskave. Te so ključne za pravo oceno hormonskih vrednosti in učinkovito zdravljenje. Točna hormonska ocena je mogoča s pomočjo FertilityCare sistema.

Zdravljenje v okviru NaPro tehnologije

Pristop FertilityCare sistema temelji na ciljanem odkrivanju in zdravljenju vzroka. Ženske se naučijo beležiti svoj ciklus s pomočjo FertilityCare sistema. Glede na zabeležen ciklus se opravijo ciljane hormonske preiskave. Zdravljenje temelji na vzpostavitvi normalnih hormonskih nivojev.

Če je pomanjkanje hormonov potrjeno, je terapija predpisana zgolj v fazi po ovulaciji in to je ključ za uspešno zdravljenje PMS-a. Pri zdravljenju uporabljamo naravni progesteron ali injekcije HCG (izboljšajo tvorbo tako progesterona kot estrogena) ali /in naltrekson (če gre za pomanjkanje beta endofrinov). Do 90 % žensk bo takšno zdravljenje uspešno olajšalo težave.

Zdravljenje traja 6 do 12 ciklusov, kasneje pa večina žensk zdravil ne potrebuje več. Nekatere pa potrebujejo daljše zdravljenje.

Kako deluje?

V jajčnikih se po ovulaciji sprošča progesteron. Pri klasičnem zdravljenju se terapija s progesteronom uvede na določen dan, pri tem pa se ne upošteva dejstva, da ima vsaka ženska drugačen ciklus in da lahko ciklusi variirajo iz meseca v mesec, zato uvedba terapije na določen dan ni najboljša.

Z uporabo FertilityCare sistema lahko zelo natančno določimo ovulacijo, tako se tudi terapija lahko začne ob pravem času. S terapijo tako pričnemo na različne dneve ciklusa, vendar ob pravem času glede na konkreten ciklus. Če progesteron ni uveden ob pravem času ciklusa, potem tudi učinka ne bo.

Imam PMS. Kaj naj storim?

Tekom 4 individualnih srečanj vas bo svetovalka naučila, kako beležite svoj cikel s pomočjo FertilityCare sistema.

S spremljanjem določenih bioloških kazalcev lahko ženska zazna spremembe in določi predovulacijsko in poovulacijsko fazo v ciklusu.

V tretjem ciklusu se izvedejo ciljane hormonske preiskave, da se preveri morebitno pomanjkanje hormonov.

Asian woman depression feeling sad lying on bed in bedroom.