Moška neplodnost

Eden od možnih vzrokov neplodnosti je moška neplodnost. Ta se kaže z zmanjšanim številom semenčic v semenskem izlivu, s slabšo gibljivostjo ali povečanim deležem nepravilno oblikovanih semenčic, kot tudi prisotnostjo protiteles proti semenčicam.

Moška neplodnost

Normalno število semenčic v semenskem izlivu je 20 milijonov/cc ali več, gibljivost (odstotek gibljivih semenčic) pa mora biti večja od 70 %. Pomembno je tudi, da so semenčice pravilnih oblik vsaj v 60 %.

Zdravljenje moške neplodnosti z NaPro tehnologijo

Če je spermiogram slab, se analiza semenskega izliva ponovi čez 2-3  mesece, v tem času pa moški pazi na zdrav način življenja. To vključuje redno telesno aktivnost, prenehanje kajenja, zmanjšanje uživanja alkohola, po potrebi tudi zmanjšanje stresa in uživanje vitaminskih in mineralnih dodatkov. Pomembno je, da moški opravi temeljit urološki pregled pri urologu, ki je pripravljen iskati in zdraviti vzrok njegove neplodnosti.

Za izboljšanje semenskega izliva se uporabljajo različna zdravila kot tudi kirurški posegi pri varikokeli.

Naslednji zelo pomemben korak je temeljita ocena ženske plodnosti s pomočjo FertilityCare sistema in NaProTehnologije.

 

Pogosto se odkrije tudi kakšen faktor zmanjšane ženske plodnosti, kot je npr. slaba sluz in neoptimalne vrednosti hormonov. Izboljšanje teh faktorjev poveča možnosti za uspešno zdravljenje.

Moški z zelo majhnim številom semenčic so uspešno postali očetje s pomočjo NaPro zdravljenja. Če je število semenčic konstantno pod 1 milijon, kljub zdravljenju, je verjetnost za zanositev manjša.

Najslabši spermiogram, ki je na Irskem pripeljal do zanositve, je bil: 4 milijone semenčic, 45 % gibljivost in 96 % nenormalnih semenčic. Pred zdravljenjem je moški imel manj kot 1 milijon semenčic v semenskem izlivu.

FertilityCare sistem igra specifično vlogo pri parih, ki imajo težave z zanositvijo zaradi slabše kvalitete semenskega izliva. V takih primerih je natančno določanje plodnega obdobja ključnega pomena, če par želi zanositi.

Dr. Janez Rifel, specialist družinske medicine in NaPro zdravnik, predstavi najpogostejše težave, ki so pojavljajo pri moški plodnosti. Trendi po celem svetu namreč kažejo, da moška plodnost upada. Razloži možne vzroke in možne načine pomoči. Zdravljenje moške neplodnosti pri NaPro tehnologiji namreč daje zelo dobre rezultate. 

Preberite si tudi članek o moški neplodnosti:  Naravna pomoč pri moški neplodnosti.