Zarastline

Zarastline v medenici so pogosto posledica operacij v medenici in imajo lahko velik vpliv na zdravje in plodnost.

V današnjem čas se večina žensk ne zaveda, da lahko nekaj tako “preprostega” kot je laparoskopska odstranitev ciste na jajčniku, povzroči zarastline v medenici. Prav tako vsaka operacija v medenici, vključno s carskim rezom. V splošnem so operacije najpogostejši vzrok zarastlin.

Drugi vzroki za nastanek zarastlin so endometrioza in medenične okužbe. Vzrok medeničnim okužbam so spolno prenosljivih bolezni, okužbe po operacijah in vnetje slepiča.

Zarastline lahko povežejo organe skupaj in tako povzročijo neplodnost. 

endometrioza

Kako nastanejo zarastline v medenici?

Vnetje v medenici, ki ga je povzročila operacija ali okužba, lahko povzroči vnetje na površini medeničnih organov, kar lahko povzroči brazgotinjenje

Če se zarastlina oblikuje med dvema organoma, lahko organa zlepi skupaj.

Zarastline lahko povzročijo neplodnost z zaporo jajcevodov, tako da semenčice ne morejo potovati skozi, ali pa toliko zaprejo jajcevoda, da tudi če semenčice lahko prodrejo skozi in oplodijo jajčece, zarodek ne more prispeti v maternico.

Zarastline lahko preprečijo tudi ovulacije, če se nahajajo na jajčnikih, in ugnezdenje, če so zarastline v maternici.

Druge posledice so kronična bolečina v medenici, boleči spolni odnosi, problemi v nosečnosti in pri porodu ter zdravstvene težave.

Vzroki neplodnosti

Zdravljenje

NaProTehnologija lahko pomaga diagnosticirati težave, ki nastanejo zaradi zarastlin. NaPro zdravnik predlaga najbolj ustrezno zdravljenje.

Cilj je rekonstrukcija maternice, jajcevodov in jajčnikov ter odstranitev zarastlin ne da bi pri tem povzročili nastanek novih zarastlin.

Tovrstno zdravljenje ima pozitivne učinke pri bolečinah v medenici, neplodnosti in težavah v nosečnosti.

Dodatno branje:

Bolečine ob ovulaciji – kdaj niso normalne? 

Piše FertilityCare svetovalka, Maja Vovk.