Naravno načrtovanje družine – FertilityCare

FertilityCare je metoda naravnega načrtovanja družine, ki nas nauči nas prepoznavati plodne in neplodne dneve v ženskem menstrualnem ciklusu.

Metoda FertilityCare temelji na rednem in sistematičnem opazovanju sluzi materničnega vratu – zato je ta metoda primerna za vsako žensko v rodnem obdobju. Uporabljajo jo lahko ženske z rednim ali nerednim ciklusom; doječe matere pred menstruacijo in ženske v predmenopavzi. Seveda se metode lahko naučijo tudi že dekleta oz. pari pred poroko.

Opažene znake uporabnica metode beleži po standardiziranem sistemu. Zabeleženi biološki znaki so pomembni tako za žensko zdravje kot prepoznavanje plodnosti: paru povedo, kdaj sta v ciklusu plodna in kdaj ne, ter tako omogočajo, da se na podlagi tega odgovorno odločata za zanositev ali izogibanje zanositvi. Hkrati pa lahko kažejo na morebitne motnje v ciklusu. 

fertilitycare

Ženski ciklus je že od nekdaj zavit v skrivnost. Mnoge ženske še danes ne vedo, kaj se pravzaprav dogaja v njihovih telesih. Vsaka ženska pa ima pravico poznati svoj ciklus, da lahko razume, kako deluje njeno telo.

FertilityCare vidi plodnost kot del zdravja in ne bolezni.
Z njegovo pomočjo se par nauči prepoznati in razumeti svoja naravno menjajoča se obdobja plodnosti in neplodnosti. Na podlagi tega znanja se potem lahko odgovorno odloča za zanositev ali izogibanje zanositvi. Poleg tega pa ženski omogoča tudi, da ves čas spremlja in ohranja svoje ginekološko in reproduktivno zdravje. 

FertilityCare je najbolj sodobna in učinkovita metoda spremljanja plodnosti in visoko zanesljiva oblika naravnega načrtovanja družine. Hkrati pa je tudi edina metoda naravnega načrtovanja družine, ki povezuje načrtovanje družine s skrbjo za žensko zdravje. Pred več kot 30. leti jo je začel razvijati ameriški ginekolog dr. Thomas Hilgers s svojo raziskovalno ekipo.

S spremljanjem ciklusa lahko odkrijemo motnje, kot so prekratki ali predolgi ciklusi, neredni ciklusi, ciklusi brez ovulacije, ciklusi s prekratko poovulacijsko fazo, pomanjkanje sluzi, nihanje hormonov, kar vse lahko zmanjša možnosti za zanositev.

S tem, ko se redno opazujemo in beležimo svoje cikluse po FertilityCare sistemu, lahko morebitne težave ali spremembe v ciklusu hitro opazimo in lahko ustrezno reagiramo.  To nam lahko pomaga pri odkrivanju nekaterih vzrokov neplodnosti oz. težav pri zanositvi. Pri tem nam lahko nato pomaga NaPro zdravljenje.

Kako sistem deluje?

Pregnancy

Ženska se vsakodnevno opazuje kot del rutinske higiene pri obisku stranišča. Po nekaj ciklusih opazovanja to postane avtomatska rutina. S pomočjo natančno zabeleženih opazovanj določi plodne in neplodne dneve.

Ko par ve, ob katerih dneh lahko zanosi, sistem lahko uporablja na dva načina:

 • za izogibanje zanositvi (torej ima spolne odnose ob neplodnih dneh, kar je večina ciklusa) ali
 • za zanositev (ima spolne odnose še posebej ob plodnih dneh,  v ciklusu). 

Veliko več kot samo načrtovanje družine

FertilityCare vključuje tudi skrb za zdravje. Je pomembno orodje pri vrednotenju in zdravljenju neplodnosti, spontanih splavov in ginekoloških ali reproduktivnih težav. Lahko igra ključno vlogo v zgodnjem odkrivanju in preprečevanju težav.

FertilityCare sistem (s celotnim imenom The Creighton Model FertilityCare System) je v 70. letih prejšnjega stoletja razvil ameriški ginekolog dr. Thomas W. Hilgers na univerzi v Omahi kot odgovor na izziv v Humanae Vitae.

Njegov cilj je bil razviti metodo, ki bo na znanstven in merljiv način zaobjela prav vsak individualen ciklus vsake ženske. Sistem ni odvisen od rednosti ciklov. Uporaben je tudi, ko je ženska pod stresom, pa tudi v času dojenja ali v predmenopavzi.

Pari oz. ženske pridobijo znanje, kako se njihova plodnost ciklično spreminja. Tako se naučijo razumeti in spoštovati svojo plodnost in jo pojmujejo kot del zdravja in ne kot bolezen, ki jo je potrebno zavreti ali nadzirati. Če si par ne želi zanositi, za spolne odnose uporabi neplodne dneve. Vzdržnost v plodnih dneh mnogim parom predstavlja izkušnjo, ki izboljša mnoga področja njunega odnosa. Ker je okrepljena komunikacija, se pari naučijo izražati svoje občutke tudi na druge telesne in netelesne načine. Ko se vrnejo neplodni dnevi, pari doživijo posebno privlačnost in lepoto spolnega odnosa, kar pogosto opišejo kot »efekt poročne noči«. Načrtovanje družine tako postane odgovornost, ki si jo delita oba.

V današnjih časih, ko ima vsak šesti par težave z zanositvijo, ima FertilityCare sistem številne prednosti, še posebej za pare, ki so se odločili, da bodo z nosečnostjo še nekaj časa počakali. Če si par beleži znake plodnosti, lahko prepozna specifične kazalce, ki kažejo na tveganje za zmanjšano plodnost ali povečano tveganje za spontani splav. Tako lahko preprečimo spontane splave še preden par sploh poskuša zanositi. To prihrani številne bolečine, s katerimi se sicer soočajo pari pri spontanih splavih. Pri zdravljenju neplodnosti pa zgodnje zdravljenje prinaša največje možnosti za uspeh.

Pari tako postanejo strokovnjaki za lastno plodnost: razumejo naravno zaporedje plodnosti in neplodnosti ter imajo dober vpogled v svoje ginekološko in reproduktivno zdravje.

Temelji FertilityCare

FertilityCare sistem temelji na opazovanju sluzi materničnega vratu. Ta nastaja ob povišani vrednosti estrogena v ciklusu. Sluz materničnega vratu je ključna za preživetje semenčic.

Pri ženskah z rednimi ciklusi se ciklus začne z nastopom menstruacije. Po koncu menstruacije običajno sledijo suhi dnevi. Ko se približuje ovulacija, začne opažati sluz, ki je sprva motna, nato pa postane prozorna, raztegljiva in spolzka. Zadnji dan s tako sluzjo imenujemo dan vrhunca; ta dan je povezan z ovulacijo. Ob koncu ciklusa ženska ponavadi ponovno opazi suhe dneve.

Menstrualno krvavitev ter prisotnost in odsotnost sluzi vsakodnevno beležimo v poseben koledar in tako dobivamo natančen vpogled v dogajanje v ciklusu. Iz zabeleženega lahko razberemo številne biološke kazalnike. 

dolgih ciklusih so občasno pojavljajo sledovi sluzi še pred pojavom sluzi, ki je povezana z ovulacijo. V teh ciklusih je faza pred vrhuncem podaljšana, medtem ko je faza po vrhuncu stalna.

 

 

Podobno velja pri anovulatornih stanjih kot je npr. dojenje. Dojenje lahko zavre ovulacijo za več mesecev. Tako je tudi prisotnost sluzi, ki je povezana z ovulacijo, zakasnjena, dokler se plodnost ne povrne in tako napove prvo menstruacijo.

 

Tudi ženska s stalno prisotnim izcedkom lahko zanesljivo določi plodne dneve s pomočjo osnovnega vzorca neplodnosti, katerega prepozna po nespremenjenem izcedku. Ko se plodnost začne, pride do spremembe v sluzi, ki jo lahko prepozna. V primeru stalnega izcedka neplodne dneve beleži z rumenimi nalepkami.

 

Ker FertilityCare temelji na bioloških znakih, to ne vključuje le sluzi materničnega vratu, ampak tudi opazovanje prisotnosti oz. odsotnosti različnih krvavitev in drugih izcedkov. Ti biološki znaki nam govorijo o morebitnih nepravilnostih v ciklusu, zaradi katerih ženska ne more zanositi ali pa doživlja spontane splave.  Zato FertilityCare sistem lahko uporabljamo tudi za spremljanje in ohranjanje reproduktivnega in ginekološkega zdravja. Raziskave slednjega so pripeljale do nove znanosti o ženskem zdravju, t.i. NaProTehnologije

Prednosti

Prednosti FertilityCare sistema so številne.

 • Varnost: Ni stranskih učinkov ne na telo, ne na okolje.
 • Visoka zanesljivost.
 • Naravna: FertilityCare deluje v skladu z naravno plodnostjo para.
 • Vsestranska: uporabna v vseh rodnih obdobjih in vseh situacijah.
 • Natančna določitev pravih plodnih in neplodnih dni.
 • Delitev odgovornosti: Odgovornost leži na obeh, zato je potrebna vzajemna motiviranost.
 • Bolj ko par spoznava svoja naravna obdobja plodnosti in neplodnosti, bolj začne spoznavati, kako pomemben dar je to. FertilityCare gleda na plodnost kot na del zdravja in je ne pojmuje kot bolezen.
 • Spoštovanje: Sistem temelji na spoštovanju človeškega življenja, človeškega dostojanstva in celovitosti zakonske zveze.
 • Harmonija: Izziv živeti v harmoniji s svojo plodnostjo je eden najbolj vznemirljivih in smiselnih vidikov pri uporabi FertilityCare sistema. Pari opažajo, da medsebojna ljubezen in spoštovanje rasteta kot raste razumevanje in spoštovanje njihove plodnosti.
 • Izboljšanje komunikacije in spolnosti.
 • Profesionalno poučevanje in pomoč pri razumevanju in oceni vaše plodnosti.
 • Prilagojeno posameznici oz. posameznemu paru.
 • Spremljanje in ohranjanje ginekološkega in reproduktivnega zdravja.
 • Manjše tveganje za spontani splav.
 • Osnova za ciljano zdravljenje, če je to potrebno.
 • Aktivna udeležba moškega.

Učenje