Menopavza

Plodnost je na vrhuncu v dvajsetih letih in nato postopoma upada. Okoli 50. leta je večina žensk neplodnih.
Prehod iz rodnosti v nerodno dobo je postopen in običajno traja več let. Za to obdobje je značilno, da ciklusi postopoma ugašajo: ciklusi postajajo neredni, pogostejša so obdobja suhosti, menstruacije pa so lahko močne in dolge. To obdobje imenujemo perimenopavza ali predmenopavza. V tem obdobju je plodnost že zelo zmanjšana.

Menopavza je naravni konec reproduktivnega obdobja ženske. Nastopi takrat, ko jajčniki ne reagirajo več na spodbude iz možganov in menstruacije popolnoma prenehajo. To se običajno zgodi v starosti 45 do 58 let. Menopavza pomeni zadnjo menstruacijo v ženskem življenju, kar lahko potrdimo šele, ko ženska eno leto nima več menstruacije. Še vedno pa lahko občuti učinke zaradi hormonskih sprememb.

Po definiciji se predmenopavzalno obdobje začne pri starosti 40 let. Pri ženskah, pri katerih to obdobje nastopi prej, govorimo o prezgodnji menopavzi.
menopavza, perimenopavza, predmenopavza

Znaki predmenopavze

 1. Sprememba dolžine ciklusov je posledica ovulacije, ki nastopi bodisi prej kot ponavadi (posledično krajši ciklusi) ali kasneje (posledično daljši ciklusi).
  V prvi fazi predmenopavze se menstrualni ciklusi krajšajo, vendar ostajajo relativno redni. To fazo pogosto spregledamo.
  V drugi fazi predmenopavze pa ciklusi postajajo bolj in bolj neredni. Sprva je lahko samo kakšen posamezen cikel, ki je izrazito daljši od ostalih. Kasneje so dolgi ciklusi vedno bolj pogosti, še vedno pa je vmes občasno kakšen krajši cikel. Bližje menopavzi so ciklusi lahko dolgi tudi več mesecev, vmes pa še vedno kakšen krajši cikel.
 2. Krvavitve postanejo neredne. Lahko so krajše ali daljše in bolj ali manj obilne kot sicer. Tudi znotraj posamezne krvavitve so lahko dnevi močne krvavitve in dnevi komaj opazne krvavitve.
 3. Krvavitve brez ovulacije. Ko jajčnik ne odreagira na hormonske spodbude, jajčece ne dozori in do ovulacije ne pride. To je zelo pogosto v drugi fazi predmenopavze. Krvavitev, ki se pojavi, je posledica odluščenja zgornjega sloja maternične sluznice in ni prava menstruacija. Krvavitev lahko variira od komaj opazne do obilne in dolgo trajajoče.

Simptomi predmenopavze

Čas od nastopa prvih menopavzalnih učinkov pa do dokončne menopavze lahko traja več let. Čeprav prehod v meno ni bolezen, lahko resno vpliva na življenje ženske. Simptomi, ki se v tem času pojavljajo, so za žensko lahko frustrirajoči in nadležni, prav tako pa tudi za ljudi okoli nje.

Najpogostejši predmenopavzalni simptomi:

 • navali vročine,
 • neredni ciklusi,
 • suhost nožnice,
 • boleči spolni odnosi,
 • motnje spanja,
 • razdražljivost,
 • depresija,
 • nihanje razpoloženja,
 • napihnjenost,
 • porast teže,
 • želja po ogljikovih hidratih,
 • utrujenost in nespečnost,
 • glavoboli,
 • bolečine v sklepih in mišicah.

Pogosto je zaradi intenzivnih simptomov potrebno zdravljenje. V tem obdobju je tudi bolj pogost predmenstrualni sindrom.

NaProTehnologija in FertilityCare sistem ponujata učinkovito in naravno rešitev za ženske, ki trpijo zaradi posledic predmenopavze in ki želijo imeti nadzor nad svojim telesom in zdravjem.

S pomočjo beleženja znakov plodnosti lahko ženska določi, če in kdaj je plodna.

To ji je lahko izredno v pomoč v času nerednih ciklusov, saj pomaga ublažiti negotovost, ali je ovulacija bila in kje v ciklusu se nahaja. Prav tako ima boljši vpogled v to, kdaj lahko pričakuje menstruacijo.

NaProTehnologija nudi možnost zdravljenja z bioidentičnimi hormoni, predvsem estrogenom in progesteronom. Ti hormoni so enaki tistim, ki so že na voljo v telesu, in tako pomagajo omiliti simptome. Ker si ženska s pomočjo FertilityCare sistema beleži svoj cikel, ji to omogoča, da lahko hormonsko nadomestno terapijo jemlje ob pravem času.

Naš cilj je olajšati simptome v tem obdobju in pomagati ženski, da lažje vstopi v to novo obdobje svojega življenja.

Preberite si članke o menopavzi naših strokovnjakov:

Petra Lukan: Kako je s plodnostjo v zrelih letih?

Mateja Kropec Šega: To se dogaja z žensko v meni

Maja Vovk: Menopavza