Spontani splav

Izgubiti otroka je zelo boleča izkušnja.
Če se spontani splavi ponavljajo, pa je to lahko tudi zelo uničujoče.

Spontani splav je spontana izguba otroka pred 20 tednom nosečnosti. Do spontanih splavov naj bi prišlo v 15 % nosečnosti.

Hkrati pa tveganje za spontani splav narašča proporcionalno s številom preteklih spontanih splavov, ki jih je par že imel. Na žalost je točen razlog težko določiti.

Skozi leta so spontane splave smatrali kot nekaj »običajnega« in normalnega. To naj bi bil način narave, da konča nosečnost, ki bi se tako ali tako končala. Še danes ostaja praksa, da se ne dela nobenih raziskav, dokler par ne utrpi 3 zaporednih splavov. In četudi bi se spontani splav predpostavljal kot normalno, to ne predstavlja nobene tolažbe za starša, ki sta izgubila svojega otroka.

Postaja pa vedno bolj očitno, da obstaja povezava med spontanimi splavi in neplodnostjo.

Spontani splav

Kaj vpliva na možnost spontanega splava?

Spontani splavi so posledica patoloških dogodkov. Izziv za medicino je, da najde vzrok, saj so nekateri osnovni vzroki pogosto spregledani.

Vzroki za spontani splav so lahko:

  • genetski,
  • endokrinološki (hormonski),
  • telesni,
  • imunološki,
  • mikrobiološki vzroki.

S spremljanjem žensk s FertilityCare sistemom se je pokazalo, da se je v ciklusih, ki so vodila v spontani splav, pogosto pojavljal omejen ciklus sluzi, prenizke vrednosti hormonov, nezrel (premajhen folikel) ob ovulaciji, kratka faza po vrhuncu.

Opaziti pa je še druge kazalce, ki jih s pomočjo FertilityCare sistema lahko opazimo. Pri ženskah, ki imajo ponavljajoče se spontane splave, jih ima 85 % endometriozo. Ta pogosto ostane neodkrita, saj se ne izvede diagnostična laparoskopija. Pogosto se pojavljajo tudi hormonske nepravilnosti, motnje pri ovulaciji in slaba sluz.

FertilityCare sistem in NaProTehnologija dajeta možnost, da odkrijemo tveganje za spontani splav še preden se ta zgodi.

V okviru FertilityCare sistem lahko prepoznamo naslednje dejavnike tveganja:

  • nenormalno krvavitev,
  • kratko lutealno fazo,
  • slabšo sluz,
  • predmenstrualni sindrom, ki traja več kot 4 dni.

In vsi ti dejavniki so povezani s pomanjkanjem progesterona, kar poveča tveganje za spontani splav. S prepoznavanjem teh motenj v ciklusu, ki ne zgleda normalno, se povečajo možnosti za uspešno zdravljenje.

Kako poteka zdravljenje?

FertilityCare sistem in NaPro zdravljenje iščeta problem in ga zdravita.

Začetno ovrednotenje temelji na zabeleženih ciklusih na osnovi FertilityCare sistema in na ciljanih hormonskih preiskavah. Če so nivoji hormonov prenizki, se predpiše ustrezno zdravljenje. Če so hormoni povsem normalni, potem se predpiše preiskava maternične votline (histerosalpinogogram, histeroskopija). Dodatno se priporoča biopsija endometrija, da se preveri možnost okužbe endometrija, ki je tudi lahko vzrok spontanih splavov.

Opravi se tudi krvne teste, da se preveri kromosomske nepravilnosti ali nepravilnosti v strjevanju krvi, kot tudi morebitne druge bolezni (npr. nezadostno delovanje ščitnice), ki bi lahko prispevale k spontanemu splavu.

Okoljski dejavniki in življenjski stil prav tako lahko prispevajo k spontanim splavom, še posebej prekomerno pitje alkohola in kajenje.

Po zanositvi

Ko par zanosi, priporočamo hormonsko podporo tekom nosečnosti (običajno naravni progesteron). Odvisno od rezultatov krvnih testov, ki se praviloma izvajajo vsake 2 tedna, se terapija postopoma zmanjšuje in prekine, ko se presodi, da je pravi čas za to. Cilj je vzdrževati nivo progesterona na nivoju, ki je bil s številnimi raziskavi potrjen, da zmanjšuje tveganje za spontani splav.

Uspešnost zdravljenja

Okoli 80 % parov bo s pomočjo NaPro zdravljenja uspešno pripeljalo nosečnost do konca. Kljub temu, da ne moremo zagotoviti 100 % uspeha, pa NaPro zdravljenje občutno poveča možnosti.